Mzeskalcs
femina.hu 2011.10.31. 16:15
Egy igazi tradicionlis stemny, elmaradhatatlan kellke a karcsonyi kszldsnek.
Hozzvalk:
-
1 kg finomliszt
-
30 dkg porcukor
-
1 csipet s
-
30-40 dkg virgmz
-
3 tojs
-
3 evkanl margarin
-
1 teskanl szdabikarbna
-
3 dkg fahj
-
1 dkg rlt szegfszeg
-
1 csomag mzeskalcs-fszerkeverk - krlbell 2 dkg
A lisztet, a porcukrot, a fszereket s a szdabikarbnt is szitld t - akr egy sr tsztaszrn, ha nincs szitd -, majd keverd ssze fakanllal.
sd bele az egsz tojsokat. A tsztt lgythatod gy, hogy csak egy egsz tojst s 2-3 tojssrgjt tsz bele, a tojsfehrjket pedig vegpohrban letakarva htszekrnybe teszed, j lesz a cukormzhoz. Tedd a szobahmrsklet margarint is a tsztba, s dolgozd ssze - ekkor mg nem ll ssze a tszta -, majd ntsd hozz az vegben forr vzbe lltott, meglangyostott mzet. Ha a tlhoz ragadna a tszta, kevs liszt hozzadsval addig gyrd, amg elvlik az edny faltl. Viszonylag lgy tsztt gyrj - margarin, esetleg kevs langyos vz hozzadsval megpuhthatod -, mert az rlelsi id alatt megkemnyedik. Takard le vastag konyharuhval, s legalbb 3-5 rn keresztl - legjobb, ha egy egsz jszakn t - hagyd llni. Ne ijedj meg, ha pihens utn repedezett a tszta, addig gyrd jra, amg ismt kplkenny lesz.
A tsztt szedd tbb rszre, s egyszerre mindig csak egy cipt nyjts ki. Gyrdeszkn vagy gondosan letiszttott, vkonyan belisztezett asztallapon sodrfval nyjtsd ki a tsztt krlbell 3-4 millimter vastagra, de nagyobb figurk stsnl vastagabbra. Apr, trelmes mozdulatokkal dolgozz.
Miutn kinyjtottad a tsztt, lisztbe mrtott kiszr-formkkal szaggasd ki a mzeskalcsot. Hagyj elegend helyet a stemnyek kztt, hisz sts kzben megduzzadnak, megnvekednek. Hasznlhatsz stpaprt vagy zsiradkkal vkonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben gyelj, hogy ne gjenek meg a mzeskalcsok. Forr stbe tedd, de kzepes lngon ssd, s amikor mr rzed a fszerek illatt, akkor nzd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
Cukorrka: 1 tojsfehrjhez keverj 3-4 dkg porcukrot, s pr csepp citromlevet. Amikor mr lassan folyik le a keverk a fakanlrl, akkor jl formzhat r-mzat kapsz, ha ezt folykonyabb teszed, akkor sztterl, mrvnyos, kevsb kontrozhat dsztst kapsz. Az elksztett mzat evkanllal tedd egy kicsi, manyag zacskba, egyik sarka fel igaztva a masszt csavard meg, majd szortsd ssze a zacsk nylst, hogy ne nyomdjon vissza a massza. Ezutn a teletlttt sarok vgn vgj kis nylst, majd dsztsd fel a megslt mzeskalcsokat. Ha ksz, hagyd megszradni a dsztst. Fontos, hogy csak teljesen kihlt tsztt dszts!
A teljes cikk megtekintsrt kattints IDE
|